28/5/13

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Γ΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μέχρι τη Πέμπτη 30/5/   

 Όλοι οι φοιτητές  να  έχουν πάρει από το εργαστήριο τα έργα τους  και τον εξοπλισμό τους.

Μέχρι τη Παρασκευή 31/5

Το εργαστήριο θα πρέπει να έχει εκκενωθεί έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος για τις πτυχιακές εξετάσεις.

Όσα έργα ή υλικά δεν μεταφερθούν από τους φοιτητές θα παραμείνουν εκτός εργαστηρίου.

Πρόγραμμα εξετάσεων των ετών:

Τρίτη               4/6            10:30          Α΄ΕΤΟΣ

Τετάρτη          5/6             10:30          Β΄ΕΤΟΣ

Πέμπτη           6/6             10:30          Γ΄ΕΤΟΣ

Παρασκευή    7/6             10:30          Δ΄ΕΤΟΣ

Ξένοι στην Ελλάδα : αμφισημίες μιας σχέσης

Τη Τετάρτη  29/5 στις 10:00 οι διδάσκουσες του θεωρητικού τμήματος Ελπίδα Ρίκου και Άντα Διάλλα, θα  μας ενημερώσουν για ένα  project  που ενδιαφέρει αρκετούς από τους φοιτητές του εργαστηρίου.



Ξένοι στην Ελλάδα : αμφισημίες μιας σχέσης

Με αφορμή κοινούς θεωρητικούς τόπους που απασχολούν τα μαθήματα «Ανθρωπολογία της Τέχνης» και «Ευρωπαϊκή Ιστορία: η κατασκευή της ευρωπαϊκότητας» οι διδάσκουσες Ελπίδα Ρίκου και Άντα Διάλλα θεωρήσαμε σημαντικό να διερευνήσουμε το παρακάτω θέμα: Με ποιους τρόπους η καλλιτεχνική παραγωγή  στη σημερινή Ελλάδα μορφοποιεί προβληματισμούς γύρω από την παρούσα κρίσιμη κατάσταση και μάλιστα ως προς μια συνιστώσα της με ιδιαίτερη βαρύτητα που αφορά την σχέση με τον Αλλο, ως ξένο.
***
Η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας εκ των πραγμάτων είναι ένα από τα πλέον σημαντικά εργαστήρια διαμόρφωσης παρόμοιων προβληματισμών, τόσο από την πλευρά των σπουδαστών όσο και από την πλευρά των διδασκόντων. Σε ποιο βαθμό αναπτύσσονται παρόμοιες διερευνήσεις στους κόλπους της και ποιες μορφές παίρνουν;

Επιχειρούμε, λοιπόν, να αναδείξουμε καλλιτεχνικές αναζητήσεις σε διάφορα στάδια ωριμότητας, να καταγράψουμε έργα και διαδικασίες, να συζητήσουμε με τους καλλιτέχνες διαφόρων γενεών σχετικά με τις προθέσεις, τις αφορμές, τις δυσκολίες, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, εφόσον αυτή σχετίζεται με την τρέχουσα κοινωνική κατάσταση (ή -για να μην διακινδυνεύσουμε να δώσουμε έμφαση σε συγκυριακές και μόνο απόπειρες αποτύπωσης της επικαιρότητας- με την κοινωνική πραγματικότητα εν γένει).

Αποσκοπούμε να οργανώσουμε ένα αρχείο αυτών των έργων (συνοδεύοντάς τα ενδεχομένως από τους λόγους περί αυτών). Η έρευνα αυτή, η ταξινόμηση και η όλη εξοικείωση με αυτή την παραγωγή θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε ορισμένες αναλυτικές κατηγορίες, θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε μια σειρά από δραστηριότητες που θα επιτρέψουν να αναδειχτούν διάφορες όψεις του θέματος του Ξένου και της φιλοξενίας.
****
Ευελπιστούμε εντέλει στην διοργάνωση μιας εκδήλωσης, που θα συνδυάζει έκθεση έργων και λόγων πάνω στο θέμα της φιλοξενίας, του Άλλου ως Ξένου και ιδιαίτερα της αμφισημίας αυτής της σχέσης. Δεν θέλουμε να αναδείξουμε τους τρόπους παγίωσης ταυτοτήτων αλλά τις γκρίζες ζώνες ανάμεσα στον εαυτό και τον άλλο.

Ενδεικτικοί άξονες:

Άτομα ή και ομάδες που ενσαρκώνουν την φιγούρα του ξένου  (αλλοδαποί, μετανάστες, λαθρομετανάστες, άστεγοι, περιθώριο, άνεργοι, κλπ).
Ατομικές εμπειρίες ως «ξένου» (παιδιά μεταναστών/εράσμους)   
Σύμβολα, μορφές, διαδικασίες που αναφέρονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ξένο.
Το παρελθόν ως ξένος τόπος και η οικειοποίησή του (αφήγηση, ιστορία)

Πολλαπλότητα της συγχρονίας, συγκρούσεις, υπερπληροφόρηση, πλανητικό σκηνικό. Φαντασιακές κοινότητες στο διαδίκτυο. (χωρίς χωρική ή φυσική συνιστώσα στη διαδικασία κατασκευής ταυτοτήτων).

24/5/13

ΠΡΩΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ!!!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/5 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΚΑΙ 2ου ΕΤΟΥΣ

ΘΕΜΑ :
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ –ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

1ο ΕΤΟΣ  10:00 - 11:30
2ο ΕΤΟΣ  11:30 - 14:00

18/5/13

Parthenon SWAG


freestyle all the way


17/5/13

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο ΕΜΣΤ

ΕΛΕΝΗ, Ασπασία Στασινοπούλου- Ρένα Παπασπύρου Σάββατο, 18 Μαΐου στις 21.00.

https://www.youtube.com/watch?v=KEu5VPnpFL8