30/6/16

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Εθνική Τράπεζα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 χρόνων από την ίδρυσή της, προκηρύσσει, με στόχο τη στήριξη, την ενθάρρυνση, την ανάδειξη και την προβολή νέων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη δημιουργία εικαστικών έργων. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να προβεί στην εν λόγω δράση για να υποστηρίξει τη νέα γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών, συνεχίζοντας τη μακρά της παράδοση στη στήριξη του πολιτισμού και των τεχνών. Θέλοντας να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, και αναγνωρίζοντας την συνεισφορά της τέχνης στην πρόοδο και την ανάπτυξη, η Εθνική Τράπεζα θα επιλέξει για αγορά έως 15 έργα από τους συμμετέχοντες δημιουργούς, για εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής συλλογής της, τα οποία και θα εκθέσει σε χώρο της Τράπεζας.
Αντικείμενο του διαγωνισμού
Τα έργα που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι επίτοιχα, λόγω της ανάρτησής τους σε χώρους εργασίας και κοινού της Τράπεζας, και μπορούν να καλύπτουν όλα τα μέσα έκφρασης – ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευές, ψηφιακή τεχνολογία, video, ή γλυπτά.
Τα έργα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε διάσταση τα 2.00μ.
Συμμετοχή στο διαγωνισμό
Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε καλλιτέχνης, απόφοιτος Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή με αποδεδειγμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα, και ηλικία έως 40 ετών.
Τρόπος υποβολής των έργων και προθεσμία
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, κάθε καλλιτέχνης καλείται να                               συμπληρώσει το δελτίο συμμετοχής που έχει αναρτηθεί στο ακόλουθο link https://www.nbg.gr/greek/Documents/deltio-symmetohis.pdf και να το αποστείλει στο email: ete.art-competition2016@nbg.gr  εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας.
Θα πρέπει παράλληλα να επισυνάψει, φωτογραφία ή φωτογραφίες του έργου του σε ψηφιακή μορφή σε αρχείο jpeg 300 dpi., το οποίο παρακαλείται να ονομάσει με το επίθετό του στα ελληνικά, καθώς και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα. 
Καταληκτική προθεσμία υποβολής των  παραπάνω στοιχείων (δελτίων συμμετοχής, φωτογραφιών, βιογραφικών σημειωμάτων) ορίζεται η Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14.00
Κριτική επιτροπή
Η επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.
Απόφαση κριτικής επιτροπής
Η επιτροπή θα επιλέξει έως 15 έργα προς αγορά στην τιμή των 5.000 € το καθένα πλέον ΦΠΑ. Η Εθνική Τράπεζα θα οργανώσει έκθεση των επιλεγέντων έργων σε χώρο της, προκειμένου να γνωστοποιήσει τα νέα της αποκτήματα που θα εμπλουτίσουν την καλλιτεχνική της συλλογή. Η επιτροπή θα ενημερώσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με επιστολή τον καλλιτέχνη του οποίου το έργο έχει επιλεγεί.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αλέξανδρος Τσακίρης τηλ.  210- 3341838

15/6/16

Give Me A Moment: έκθεση του David Hammons


Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμουβρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη David Hammons στην πρώτη σημαντική παρουσίαση της δουλειάς του στην Ελλάδα.
Ο Hammons είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει δουλειά που έκανε στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 αλλά και έργα που έγιναν στοστούντιό του στη Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά. Παρουσιάζοντας τυπώματα, γλυπτά , πίνακες και έγγραφα που σχετίζονται με τις περφόρμανς και τα δημόσια γλυπτά του, η έκθεση αναδεικνύει το εκπληκτικό εύρος της τέχνης του Hammonds. Μερικά από τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει περιλαμβάνουν τηγανητό κοτόπουλο, καπάκια από μπουκάλια, τσιγάρα, κολλεγιακά με κουκούλα, μαλλιά Αφροαμερικανών, Αφρικανικές μάσκες και καθρέφτες.

Ο Hammons ανήκει στη γενιά καλλιτεχνών από το Λος Άντζελες που η δουλειά τους επηρεάστηκε από την κατάσταση μετά τα Watts Riots και από το κίνημα Black Power. Πρώιμα έργα του, όπως τα Body Prints, αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των μαύρων Αμερικανών στα τέλη της δεκαετίας του 60: στην έκθεση περιλαμβάνεται το έργο The Wine Leading the Wine, ένα από τα αριστουργήματα αυτής της ενότητας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, ο Hammons εγκατέλειψε πλέον αυτού του τύπου τη δουλειά και εφορμούσε στη δημιουργία αφηρημένης τέχνης από τα υλικά της καθημερινής κουλτούρας των μαύρων. Ξεκίνησε με λαδωμένες τσάντες και κόκκαλα από μπάρμπεκιου και πέρασε στη χρήση μαλλιών Αφροαμερικανών, μπουκαλιών και σπασμένων δίσκων. Καθιστούσε τη δουλειά του επίτηδες ακατάλληλη προς πώληση, κάτι που φανερώνει την εξαιρετική αίσθηση του Hammons να δημιουργεί το ωραίο μέσα από ευτελή υλικά που τα συνδύαζε για την κατασκευή γλυπτών με ευφάνταστους τίτλους.


Τοποθεσία: Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι


Ημερομηνία: Διάρκεια: 13 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 πμ έως 6 μμ.


Πληροφορίες: Τηλ.: 210 8090566
thegeorgeeconomoucollection.com


9/6/16

Back to Athens 4 / 2016


 
 
Back to Athens 4 / 2016

International Arts Festival

 3 -11 Ιουνίου, 2016
Performance Αποφοίτων & Φοιτητών Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Maya (ο κόσμος της πλάνης)

Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 20.00

Ερεσσού 40, Εξάρχεια

 

Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016 παρουσιάζονται οι performance απόφοιτων και φοιτητών της ΑΣΚΤ σε επιμέλεια Αιμιλίας Μπουρίτη, συνδιοργάνωση του Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής ΑΣΚΤ και υποστήριξη των Α’ Γ’ Ε’ Εργαστηρίων Ζωγραφικής ΑΣΚΤ.

 Maya στη σανσκριτική γλώσσα σημαίνει η πλάνη, η ψευδαίσθηση του φυσικού κόσμου, o κόσμος των φαινομένων. Ένας κόσμος που στηρίζεται στις εντυπώσεις και στις κατασκευές του νου.
Ο όροςMaya” αρκετά επίκαιρος στις μέρες μας αντιπροσωπεύει τα απελπισμένα “θέλω”, τις αυταπάτες ενός ατόμου ή μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Έξι απόφοιτοι και δύο φοιτητές της ΑΣΚΤ αναρωτιούνται στο πλαίσιο της προσωπικής ή της κοινωνικής πλάνης, χρησιμοποιώντας το σώμα τους, εικαστικά υλικά και το χώρο, δίνοντας έτσι τη δική τους καλλιτεχνική εκδοχή ως απάντηση στις επιρροές τηςMaya”.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιάνθη Αγγελίογλου, Κώστας Βούλγαρης, GRAAM, Νίκη Ζαχαρή, Χριστίνα Κουσουλίδου, Κώστας Λαλές, Μαρία Μεθυμάκη, Νότα Πατεριμού

Επιμέλεια: Αιμιλία Μπουρίτη

Συνδιοργάνωση: Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής ΑΣΚΤ
Με την υποστήριξη των Α’ Γ’ Ε’ Εργαστηρίων Ζωγραφικής ΑΣΚΤ

7/6/16

Revengefuck.



Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 10 Ioυνίου έως τις 16 Ιουλίου την ατομική έκθεση της Μαρίας Καραντζή, Revengefuck. Tην έκθεση συνθέτουν εγκαταστάσεις αμφισβητήσημης σταθερότητας, μια σειρά κεντημάτων και μια βιντεοεγκατάσταση.

Μια αρκετά παράφωνη και ταλαιπωρημένη ομάδα υλικών, από τα οποία κάποια διανύουν ήδη τα πρώτα στάδια της αποσύνθεσης, αποτελούν τα συνηθέστερα συστατικά των έργων της Καραντζή. Η αποτελεσματικότητα, η λειτουργικότητα και η απλούστευση φαίνεται να απουσιάζουν ώς έννοιες από την προσέγγισή της. Τα ίχνη της παραγωγής είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανή, ενώ η δοκιμή και η αποτυχία μέχρι την τελική ισοπαλία με τη βαρύτητα, αποτελούν τόσο διαδικασία όσο και περιεχόμενο της δουλειάς που παρουσιάζεται.

Σημείο συνάντησης για τα περισσότερα έργα αποτελεί η απαγορευτική κορδέλα σήμανσης. Μια σειρά κεντημάτων συμπιέζουν, ακινητοποιούν και αποδυναμώνουν την αυστηρότητα του υλικού αντιμετωπίζοντάς το σχεδόν σαν μια άσκηση χρώματος. Χαλαρή, άχρηστη, ακίνδυνη και εκτός συνηθισμένου πλαισίου, η μεταποιημένη όψη του γνώριμου υλικού καλεί τον θεατή να επαναξιολογήσει το δεδομένο και το μη αμφισβητήσιμο.

Η Μαρία Καραντζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και πραγματοποίησε το MFA Fine Arts στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ η έκθεση Revengefuck  είναι η έβδομη ατομική της.

Eγκαίνια: Παρασκευή 10 Ιουνίου, 8μμ.


Διάρκεια έκθεσης:  10 Ιουνίου – 16 Ιουλίου 2016

Ώρες λειτουργίας:   Τρίτη – Παρασκευή: 12-8μμ | Σάββατο: 12-4μμ.

Elika Gallery, 27 Omirou st., 10672 Athens T: +30 210 36 18 045, www.elikagallery.com
 

3/6/16

DISTANT UTOPIAS


 

 


DISTANT UTOPIAS

Έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου Utopia 500

6 – 10 Ιουνίου 2016 | Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Καθημερινά 12:00-20:00
Εγκαίνια: Δευτέρα 6 Ιουνίου 19:00

Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου η Στέγη του Ιδρύματος μεταφέρεται για άλλη μια φορά φέτος στη Διπλάρειο Σχολή (πλ. Θεάτρου 3) και σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζει την έκθεση Distant Utopias στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη τον Μάιο του 2016.
Μισή χιλιετία μετά την πρώτη δημοσίευση της Ουτοπίας, η ελληνογενής ονομασία που επινόησε ο Τόμας Μορ για το άγνωστο νησί με την ιδεώδη κοινωνικοπολιτική οργάνωση, χάρη σε συνεχείς σημασιολογικές διευρύνσεις, έφτασε να σημαίνει κάθε σχέδιο και κάθε φαντασίωση για τη δημιουργία ή την επικείμενη έλευση μιας πραγματικότητας τελειότερης από την υπαρκτή. Ωστόσο, αν παραμείνουμε στην πιο στενή έννοια του όρου, η Ουτοπία ως έλλογο σχέδιο επινοημένο από κάποιον κοινωνικό στοχαστή, έχει θεωρηθεί συχνά ως έκφανση ολοκληρωτικού πνεύματος. Στον τομέα της τέχνης είναι κυρίως η μοντέρνα αρχιτεκτονική που, λόγω της πίστης στον ορθολογικό σχεδιασμό και την έμφαση στο συλλογικό εις βάρος του ατομικού, θα θεωρηθεί αντίθετη με την ουσία της ανθρώπινης φύσης και επομένως ουτοπική. Στο πεδίο των εικαστικών τεχνών αντίστοιχα, ο έντονος φορμαλισμός που χαρακτηρίζει τα έργα των καλλιτεχνών του Μοντερνισμού θα αμφισβητηθεί έντονα ήδη από τη δεκαετία του 1970.   
Σήμερα, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, έχουν λάβει χώρα διάφορες μετατοπίσεις: από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, από το βάθος στην επιφάνεια, από τον χρόνο στον χώρο και από την ιστορία στη γεωγραφία. Ενώ όμως τα ουτοπικά οράματα εκλείπουν, η ουτοπία εισβάλλει στη ζωή μας και συγχέεται με την πραγματικότητα που βιώνουμε.  Βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας την αγγλική σειρά Utopia, μνημονεύουμε διαλόγους από τη Φρουτοπία του Τριβιζά, γράφουμε τα κείμενά μας στη γραμματοσειρά  Utopia, ακούμε στο ραδιόφωνο το “Utopian Land”.
Η έκθεση “Distant Utopias” αποτελεί μέρος και συνέχεια του συμποσίου “Utopia 500” που διοργάνωσε η  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μαζί με τον Γιάννη Σταυρακάκη. Ο Χρίστος Μιχαηλίδης και οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Βάλια Παπαστάμου και Πυθαγόρας Χατζηανδρέου χρησιμοποιούν τη μηχανή του google map αναζητώντας ουτοπίες «σε απόσταση», προκειμένου να πραγματευτούν με εικαστικό τρόπο ένα από τα ερωτήματα του συνεδρίου: Είναι άραγε δυνατή η ύπαρξη ουτοπιών σε συνθήκες ύστερου καπιταλισμού;
Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Συμμετέχουν οι: Χρίστος Μιχαηλίδης, Βάλια Παπαστάμου, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου

Επιμέλεια: Γιάννης Κονταράτος

Συντονισμός : Πάσκουα Βοργιά

 Πληροφορίες

Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Αίθουσα Κλημεντίδη
Πληροφορίες: 210 900 5 800
6 - 10 Ιουνίου 2016
Ώρες λειτουργίας
12:00-20:00 καθημερινά
Εγκαίνια: Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 | 19:00
Είσοδος ελεύθερη