14/2/11

EΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ




ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

εγκαινεια την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου

news/News February/A_ASKT.jpg
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί την έκθεση του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο: Ό,τι : Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Τι συμβαίνει όταν η τυπογραφική σελίδα παίρνει τη θέση του καβαλέτου και του τελάρου;
Tο Εργαστήριο επιμένει και συγκεντρώνει ό,τι έχει: ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες και βιβλία. Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι, σχεδιάζουν μαζί ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση, που ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου, οι σελίδες του οποίου δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή, όπου ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθεί.
Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εργαστηρίου: εκτίθενται οι «Δέκα Λευκαί Λήκυθοι» (1956), το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, καρπός πολυετούς και επίπονης δουλειάς από τον Γιάννη Κεφαλληνό, Ιδρυτή του Εργαστηρίου, και τους φοιτητές του.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών μετέπειτα καλλιτεχνών, όπως της Βάσως Κατράκη, του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιάννη Μπουτέα, της Νέλλας Γκόλαντα, της Άριας Κομιανού, και πολλών άλλων.
Τα εκθέματα θα περιλαμβάνουν μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας. Ευφάνταστα και απρόβλεπτα, τα βιβλία παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης και είναι αυτά που ενέπνευσαν την εγκατάσταση.
Η έκθεση αυτή, με τα βιβλία των καλλιτεχνών (νέων και παλαιότερων) που δούλεψαν στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί αποτυπώνει μια σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 στις 20:00 στο Μέγαρο Σταθάτου που βρίσκεται επί της Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου