3/7/11

Έδωσαν χρώμα και ζωή στους τοίχους που περιβάλουν...


Μετέτρεψαν τους τοίχους που τους φυλακίζουν σε πίνακες ζωγραφικής. Με τα σπρέι ανά χείρας έβαλαν χρώμα και τέχνη στη μουντή καθημερινότητά τους εκφράζοντας έτσι σχέδια, σκέψεις, φόβους, αλλά και τις  ελπίδες τους για το μέλλον. Ο λόγος για τους 380 ανήλικους κρατουμένους στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου που λειτουργεί μέσα στη φυλακή. Σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών οι νεαροί κρατούμενοι μετέτρεψαν περίπου 1000 τ.μ άχρωμου τοίχου σε μικρά έργα τέχνης, ζωντανεύοντας έτσι τον προαύλιο χώρο της φυλακής, όπου περνούν τα καλύτερα ίσως χρόνια της ζωής τους. 

Στις φυλακές νέων Αυλών κρατούνται 380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι, οι οποίοι μετά από παρότρυνση του σχολείου καθώς και του Διευθυντή του Καταστήματος κ. Παύλου Δουλάμη  κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο προαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Ζωγραφική Τοίχου». Η ιδέα για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν του διευθυντή του γυμνασίου και λυκείου των φυλακών κ. Πέτρου Διαμιανού και αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τον πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  κ. Γ. Χαρβαλιά, ο οποίος συνέβαλλε στην όλη προσπάθεια με την συνδρομή 23 φοιτητών της σχολής. 

Σκοπός του προγράμματος ήταν οι νεαροί μέσα από τη ζωγραφική να αναβαθμίσουν οι ίδιοι το χώρο τους, ιδέα που αποδέχθηκε το σύνολο των νέων κρατουμένων. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ουσιαστικά  η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος  Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Τη διοργάνωση και επιμέλεια του προγράμματος  ανέλαβαν από κοινού ο διευθυντής του σχολείου και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γιάννης Σκαλτσάς.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αρωγή του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνου Σκανδάμη και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννου Λιβανού.

1 σχόλιο: