8/2/12

Antoni Tàpies 1923 - 2012


Antoni Tàpies 1923 - 2012

Έφυγε νωρίτερα σήμερα το βράδυ, ο Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης Antoni Tàpies, (γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1923), ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και εκπροσώπους της abstract art.
Η καταγωγή του από μεγαλοαστική οικογένεια της Βαρκελώνης, με μεγάλη παράδοση στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων υπήρξε για τον Tàpies μια πολύτιμη κληρονομιά που έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην προσωπική και καλλιτεχνική του υπόσταση.
Γιατί εκτός από ζωγράφος και γλύπτης, ο Tàpies ήταν ένας διανοούμενος, θεωρητικός της τέχνης καθώς και συλλέκτης.
Μετά τον πόλεμο, το ’48, συνδέθηκε με τα κινήματα των ντανταϊστών και των σουρεαλιστών αλλά σύντομα πέρασε στην μη φορμαλιστική τέχνη.
Άρχισε να ενσωματώνει στα έργα του ασυνήθιστα μέχρι τότε υλικά, σε σχέση με τα κλασσικά υλικά της ζωγραφικής, όπως χρησιμοποιημένα χαρτιά, κουρέλια και κομμάτια ύφασμα, μέχρι πηλό και μαρμαρόσκονη.( Κατά μια έννοια – που δεν υπήρχε τότε – ένα είδος καλλιτεχνικής ανακύκλωσης.)
Η τεχνική του αυτή ονομάστηκε pintura matèrica και θεωρείται η μεγαλύτερη προσφορά του στη τέχνη. Οι ιδέες του επηρέασαν πολλούς σύγχρονούς του και μεταγενέστερους καλλιτέχνες.
Έργα του υπάρχουν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Στη Βαρκελώνη βρίσκεται το Fundació Antoni Tàpies, ένα ίδρυμα - μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του και το έργο του.

Εύη Τσακνιά, 6 Φεβρουαρίου 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου