25/6/12

EΚΘΕΣΕΙΣ


ΟΥΤΟΠΡΑΞΙΑ

ECOPHENOMENA

21.06 – 02.09.2012
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Παρ 11.30-21.00, Σαβ-Κυρ 11.30-17.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, 20.30

Με χαρά σας προσκαλούμε στα κοινά εγκαίνια των εκθέσεων ΟΥΤΟΠΡΑΞΙΑ και  


ECOPHENOMENA που εγκαινιάζονται την Πέμπτη 21 Ιουνίου στις 20.30. 
ΟΥΤΟΠΡΑΞΙΑ / 21.06-2.09.2012
Η έκθεση Ουτοπραξία αναφέρεται στη στιγμή κατά την οποία μία φαινομενικά απραγματοποίητη πρόθεση γίνεται πραγματικότητα. Τότε μέσα σε ένα ελάχιστο κλάσμα χρόνου συντελείται μία ριζοσπαστική -ανανεωτική και μαζί βίαιη- αντιληπτική και γνωσιακή διεύρυνση. Η αποκάλυψη των πολλαπλών αφανών δυνατοτήτων που ενέχονται σε κάθε αδιέξοδο είναι σπουδαία. Η σπουδαιότητά της έγκειται στην έξαφνη μετατόπιση που συντελείται όταν αναδεικνύεται ο πρόσκαιρος χαρακτήρας των προηγούμενων συμβάσεων, φανερώνοντας νέες προεκτάσεις ελευθερίας. Τις στιγμές εκείνες ο μη-τόπος της ουτοπίας ολισθαίνει στην υλοποίηση αφήνοντας μετέωρους τους έως τότε ορισμούς του ουτοπικού. Ο αδόκιμος νεολογισμός ουτοπραξία εξυπηρετεί στο προκείμενο εγχείρημα την ανάγκη να καταστεί σαφής η φύση της έννοιας της ουτοπίας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Vanessa Billy, Μαρία Γεωργούλα, Martin Creed, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Pravdoliub Ivanov, Runo Lagomarsino, Filippo Minelli, Κώστας Μπασάνος, Navid Nuur, Miklos Onucsan, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Σαχπάζης, Nedko Solakov, Έφη Σπύρου

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται σε λούπα η ταινία Last Words (1968, Α/Μ 13’) του Werner Herzog

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen


Επιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη

Το Αθηναϊκό Underground 1964-1983
Εγκαίνια: Παρασκευή 29.6.2012, 20:00

Διάρκεια: 29.6- 30.8.2012

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου παρουσιάζεται στο Camp το πρώτο μέρος της έκθεσης “Το Αθηναϊκό Underground” με τον χρονικό προσδιορισμό 1964-1983. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταγράψει το εύρος αυτού του ιστορικού φαινομένου, τόσο χρονολογικά όσο και περιπτωσιολογικά. Από τις πρώτες νύξεις για το ύφος στις σελίδες του περιοδικού Πάλι έως στον μηδενισμό του punk και τη σταδιακή πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του φαινομένου. Από τα δεκάδες έντυπα των 70s και 80s που διανέμονταν στην πλατεία Εξαρχείων έως ψυχεδελικές και underground τάσεις στις γκαλερί της εποχής. Από το παραισθητικό και παραβατικό σινεμά έως τη σχέση των εικαστικών με τη μουσική της εποχής. Η έκθεση θα επιχειρήσει να αναλύσει το κλίμα εκείνης της εποχής, πολιτισμικό και πολιτικό, το οποίο (ίσως) εμφανίζει παράδοξες ομοιότητες με τη σημερινή. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ιστορική ανασκόπηση αυτή θέλει ν' ανοίξει διάλογο με μια ανήσυχη καλλιτεχνική σκηνή των ημερών μας που θα μπορούσε, υπό κάποιο πρίσμα, να θεωρηθεί το “νέο underground”.

Μετά το τέλος του πρώτου μέρους (Πέμπτη 30 Αυγούστου) θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος (εγκαίνια: Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου) με τίτλο “To Αθηναϊκό Underground-1984-2012”, όπου παρουσιάζονται περιπτώσεις πιο σύγχρονων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε κάτι που μοιάζει επικίνδυνα με “underground”. Κατά την τρίμηνη διάρκειά της, η έκθεση θα πλαισιωθεί με προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις όπου οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής θα καταθέσουν, προσωπικά την εμπειρία τους. Παράλληλα στα εγκαίνια το κοινό θα έχει μια πρώτη παρουσίαση της έκδοσης ενός πλούσια εικονογραφημένου βιβλίου με αναλυτικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο από ερευνητές και μελετητές.

Καλλιτέχνες της έκθεσης Underground: 1964-1983

Αλέξης Ακριθάκης, Μίνως Αργυράκης, Στήβ Γιαννάκος, Στέργιος Δεληαλής, Νίκος Ζέρβος, Λάζαρος Ζήκος, Πάνος Κουτρουμπούσης, Nicholas Liber [Νίκος Λυμπερόπουλος], Ηλίας Πολίτης, Θανάσης Ρεντζής, Αλέξης Ταμπουράς, Κωστής Τριανταφύλλου, Λεωνίδας Χρηστάκης, Γιώργος Αρκούδης Χριστοδούλου, Χρήστος Ζυγομαλάς
Συντονισμός-επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος
Επιμελητής έντυπου αρχείου: Νεκτάριος Παπαδημητρίου
Επιμελητής εικαστικού αρχείου: Παντελής Αραπίνης
Επιιμελητής κινηματογραφικού αρχείου: Γιάννης Χαριτίδης
Επιμελητής εικονογραφικού αρχείου: Θανάσης Μουτσόπουλος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου