15/3/14

Loveletters ή αλλιώς η ιστορία της Emma Hauck


Στις 7 Φεβρουαρίου του 1909 και σε ηλικία 30 ετών, η Emma Hauck εισάγετε στην Ψυχιατρική Κλινική του Heidelberg (Heidelberg Clinic Psychiatrische) όπου διαγνώσθηκε να πάσχει απο μια μορφή σχιζοφρένειας ( Dementia Praecox - Schizophrenia) . Ήταν παντρεμένη με τον  Michael Hauck και μητέρα 2 παιδιών. Παρότι αρχικά, μετά απο ένα μήνα πέρνει εξιτήριο, τελικά επιστρέφει ξανά στις 15 Μαϊου. Αυτή την φορά οι γιατροί χαρακτηρίζουν την περιπτωσή της μη ιάσιμη. Θα παραμείνει εκεί μέχρι και το 1920 οπότε και πεθαίνει. Όλο αυτό τον καιρό -11 χρόνια- θα γράφει γράμματα στον άντρα της, ο οποίος δεν θα τα λάβει ποτέ...
Τι το ιδιαίτερο όμως είχαν αυτά τα γραπτά ?
 Η Emma Hauck γράφει άπειρες φορές πάνω σε μια κόλλα χαρτί "Αγάπη μου έλα, έλα, έλα " (Herzensschatzi komm, komm, komm ) ή απλά "έλα, έλα ,έλα"(komm, komm, komm ) ξανά και ξανά, την μία φράση πάνω στην άλλη καθιστόντας τα, σχεδόν μη αναγνώσημα. Ένα μικρό δείγμα :




* Tα γράμματα της καθώς και άλλα έργα τέχνης ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, ανίκουν στην συλλογή του Hans Prinzhorn που εργάστηκε ως γιατρός στην Ψυχιατρική Κλινική του Heidelberg (Heidelberg Clinic Psychiatrische) στην ίδια κλινική που νοσηλευόταν και η Emma Hauck. Μετά το θάνατό του τα έργα στεγάζοντε στο μουσείο Sammlung Prinzhorn Museum που ανίκει στην ίδια κλινική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου