27/2/15

Ο Steven Feld στην Στέγη


Ομιλία / παρουσίαση από τον Steven Feld

“Acoustemology and/as Companion Species Sound Art”
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015
18:30-20:00 
Ο Στήβεν Φελντ είναι διακεκριμένος Αμερικανός ανθρωπολόγος και σημαντικό μέρος της δουλειάς του έχει αφιερωθεί στην πολιτισμική ανθρωπολογία με έμφαση στον τομέα της ανθρωπολογίας του ήχου. Είναι γνωστός για την περίφημη πολυετή έρευνά του στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου παρουσίασε έναν παραλληλισμό της κοινωνικής δομής των κατοίκων με τη σχέση τους με τον ήχο. Πέρα από τη συγγραφική δραστηριότητα και την πανεπιστημιακή διδασκαλία, ασχολείται ενεργά και με τις ηχογραφήσεις πεδίου (η συλλογή του από field recordings στην Παπούα Νέα Γουινέα έχει κυκλοφορήσει από τη Smithsonian Folkways), ενώ είναι και ο ίδιος μουσικός. Η διάλεξή του στην Αθήνα τιτλοφορείται “Acoustemology and/as Companion Species Sound Art”. 


Η έννοια της acoustemology (ακουστική επιστημολογία) είναι έμπνευσης του ίδιου τον Φελντ και αναφέρεται στον ήχο ως τρόπο προσέγγισης και κατανόησης ενός τόπου. Πέρα από αυτό, στην ομιλία θα αναπτυχθεί η σχέση του όρου με την έρευνα του Φελντ στην Παπούα Νέα Γουινέα πάνω στις ηχητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, πουλιών και εντόμων (ως συντροφικά είδη) και θα συνδεθεί και με τη δουλειά του ως sound artist, όπου θίγονται οι ηχητικές σχέσεις μεταξύ φυσικών, τεχνολογικών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.



*Η ομιλία/ παρουσίαση απο τον Steven Feld  είναι μία απο τις παράλληλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του Borderline Festival 2015 στην Στέγη, ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ =  
http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1838

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου