6/2/18

Ο μεταφυσικός κόσμος της μάσκας στην ΑΣΚΤ


Η Μάσκα: Σημειολογικές επισημάνσεις

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος της συλλογής από περίπου χίλιες μάσκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων, συνοδευτικά αντικείμενα και περίπου τριακόσιες μαριονέτες και φιγούρες του θεάτρου σκιών, συναφούς ενδιαφέροντος.
Είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης και συστηματικής αναζήτησης δεκαετιών, σ’ όλες τις χώρες του κόσμου συχνά σε δύσκολες συνθήκες και ακόμα περισσότερο δυσκολότερες πολιτισμικές προσεγγίσεις για την απόκτηση των μασκών αυτών, αλλά και τη μεταφορά τους. Ορισμένες εξ αυτών είναι εξαιρετικά σπάνιες, προερχόμενες από φυλές υπό εξαφάνιση ή ήδη πολιτισμικά χωρίς παρουσία στο χάρτη. Οι μάσκες θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές με θεατρική σκοπιμότητα, όπως οι Νoh, οι μάσκες των ινδικών επών, της Κορέας ή του Βιετνάμ, κάτι αντίστοιχο προς τα ελληνικά προσωπεία ή τις μάσκες της Commedia de l’ Arte, και οι μάσκες οι οποίες έχουν ένα τελετουργικό χαρακτήρα με σκοπό την πρόσκληση ή την εκδίωξη μεταφυσικών δυνάμεων ή ενδιάμεσων πνευμάτων και θεοτήτων. Βέβαια, ο διαχωρισμός αυτός είναι σχηματικός αφού και οι μάσκες του θεάτρου, το ίδιο το θέατρο είναι συχνά μια αναπαράσταση των χθόνιων και ουράνιων καταστάσεων αλλά και εκείνες της τελετουργίας εξίσου συχνά επιδιώκουν μια αναπαράσταση.
Οι μάσκες των οποίων ο χαρακτήρας είναι προσανατολισμένος στην τελετουργία, προς το Ιερό, έχουν σκοπό μέσω των μεταφυσικών δυνάμεων την ευόδωση των μεγάλων συμβολικών στιγμών που αφορούν τη ζωή της κοινότητας, θεϊκές επέτειοι, τελετές μύησης, περιτομής, τελετές κυνηγιού και άλλων δοκιμασιών  ή την ευόδωση προσωπικών δυσκολιών και ιδιαίτερων στιγμών, όπου η μάσκα έχει το ρόλο της ευχής ή του ξορκιού, για τον τοκετό, τη θεραπεία, ψυχολογική ή οργανική, το τραύμα, τη συνοδεία στο θάνατο.


Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αίθουσα Παλαιάς Βιβλιοθήκης, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 16 Φεβρουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 18.00 εκτός Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου