24/11/12

Ας μιλήσουμε για περφόρμανς...
Aφιέρωμα : Tehching Hsieh

O Tehching Hsieh είναι ένας Ταιβανέζος καλλιτέχνης- περφόρμερ, γνωστος για τις "One year performances". Θεωρείτε ένας απο τους Θρύλους της σύγχρονης περφορμανς. Η δουλεια του χαρακτηρίζεται απο έντονη πνευματικότητα. Επίσης άλλες λέξεις-κλειδιά είναι: χρόνος, απομόνωση,εργασία, φυλάκιση. Ο τρόπος δουλειάς του είναι πολύ απλός. Αποφασίζει να θέσει τον εαυτό του κάτω απο συγκεκριμένες συνθηκες για ένα χρόνο (βλέπε παρακάτω φωτο/βίντεο) στην συνέχεια προσυπογράφει συμβολαιο με τους κανόνες τις δοκιμασίας που πρέπει να ακολουθήσει πιστά καθώς και την ακριβή ώρα-μέρα έναρξης και λήξης της περφορμανσ του.
Συνήθως επισυνάπτει συμβόλαια και με τους μάρτυρες της διαδικάσίας ενώ δημιουργεί και την αφίσα της δράσης που θα ακολουθήσει.

One Year Performance 1978–1979 (Cage Piece)
Ο καλλιτέχνης παραμένει κλεισμένος σε ένα ξυλινο κελί 11,6μ× 9μ × 8μ απο τις 29 Σεπτεμβρίου 1978 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του1979. Το κελί ήταν επιπλωμένο μόνο με τα απαραίτητα: νιπτήρα, φως,κουβα για τις ανάγκες του και ένα απλό κρεβάτι. Καθόλη την διάρκεια αυτης της περφορμανς δεν έπρεπε να μιλα σε κανέναν και αντίστοιχα να του μιλάνε, να διαβάζει, να γράφει,να ακουει ραδιόφωνο ή να βλέπει τηλεόραση. Ο δικηγόρος Robert Projansky επέβλεπε την όλη διαδικασία έτσι ώστε να  επιβαιβεώσει πως ο καλλιτέχνησ δεν είχε εγκαταλήψει ποτέ το κελί καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Ένας φίλος έφερνε καθημερινά φαγητό και ενω συνήθως τραβούσε 1-2 φωτογραφίες για dokumentation. Tέλος η περφορμανσ ήταν ανοιχτή στο κοινό 1-2 φορές τον μήνα. 

 One Year Performance 1980–1981 (Time Clock Piece)

 Η περφορμανς ξεκινά στις 11 Απριλίου του 1980 και τελειώνει στις 11 Απριλιόυ 1981. Ο Hsieh πρέπει να κτυπά κάρτα εργασίας κάθε μία ώρα και βγάζει μια φωτογραφία  του εαυτού του αφού την χτυπήσει. (Αυτο σημαίνει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί πάνω απο 55 λεπτα). Κατα την έναρξη τησ διαδικασίας ξυρίξει το κεφάλι του έτσι ώστε να επιβεβαιώνετε η ροή του χρόνου μέσα απο τις φωτογραφίες που θα τραβούσε . Το βίντεο με όλες τις φωτογραφίες διαρκει περίπου 6 λεπτά. 

One Year Performance 1981–1982 (Outdoor Piece)
 Η περφόρμανς διαρκει απο τις 26 Σεπτεμβρίου 1981 έως 26 Σεπτεμβρίου 1982.
 Ο Hsieh πρέπει να περάσει έναν χρόνο σε εξωτερικό χώρο. Σαν όροι αυτής της δοκίμασίας, απαγορεύετε να όλο αυτό το χρονικό διάστημα να μπει σε κτίριο ή οποιοδήποτε "εσωτερικό" - προστατευμένο χώρο όπως αυτοκίνητα, τρένα, τέντες και στάσεις λεωφορέιων. Η περφορμανσ αυτή πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη ενώ επιτρεπόταν να έχει μαζί του μόνο ένα σακίδιο και έναν υπνόσακο.


 Art / Life: One Year Performance 1983-1984 (Rope Piece)
 

Σε αυτή την περφόρμανσ συνεργάζεται με την καλλιτέχνη Linda Montano.
Ενα σχοινι 2.4 μέτρων τους ενώνει κάτι που σημαίνει πως πρέπει να κάνουν τα πάντα μαζί ενώ την ίδια ώρα απογορευεται να αγγίξουν ο ένας τον άλλον. Και οι δύο ξυρίζουν το κεφάλι τους κατα την έναρξη της περφόρμανσ, η οποία διαρκεί απο τις 4 Ιουλίου του 1983 έως τις 4 Ιουλίου του 1984.
Μάρτυρες αυτής της περφόρμανς, είναι ο Paul Grassfield και η Pauline Oliveros

One Year Performance 1985–1986 (No Art Piece)


Για ένα χρόνο, ο Hsieh δεν έπρεπε να κάνει τέχνη να μιλησει για τέχνη, να δει ή να διαβάσει για τέχνη καθώς και να επισκεφτεί κάποιο μουσείο ή γκαλερί.

Tehching Hsieh 1986–1999 (Thirteen Year Plan)
  
Η περφορμανσ αυτή ξεκίνησε με την δήλωση του Hsieh: “Will make Art during this time. Will not show it publicly.” και ξεκίνησε στα 36α γενεθλιά του, στις 31Δεκεμβρίου του1986 έως τα 49α γενεθλιά του στις31 Δεκεμβρίου του 1999.
Στις 31 Ιανουαρίου του 2000 παρουσίασε το παρακάτω :
περισσότερες πληροφορίες : www.tehchinghsieh.com
* O Hsieh έφτασε ως παράνομος μετανάστης στην Αμερική το 1974, πηδώντας στον ποταμό Delaware.  Καταφερε να πάρει αμνηστία πολλά χρόνια αργότερα , το 1988.
Απο το 2000 και μετά δεν ασχολείτε πια με την τέχνη.
Στο βιβλίο που έβγαλε προς τιμήν του το MOMA περιέχει εκατοντάδες(!) ιδέες που δεν πραγματοποίησε τελικά.



1 σχόλιο: