15/6/16

Give Me A Moment: έκθεση του David Hammons


Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμουβρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη David Hammons στην πρώτη σημαντική παρουσίαση της δουλειάς του στην Ελλάδα.
Ο Hammons είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει δουλειά που έκανε στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 αλλά και έργα που έγιναν στοστούντιό του στη Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά. Παρουσιάζοντας τυπώματα, γλυπτά , πίνακες και έγγραφα που σχετίζονται με τις περφόρμανς και τα δημόσια γλυπτά του, η έκθεση αναδεικνύει το εκπληκτικό εύρος της τέχνης του Hammonds. Μερικά από τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει περιλαμβάνουν τηγανητό κοτόπουλο, καπάκια από μπουκάλια, τσιγάρα, κολλεγιακά με κουκούλα, μαλλιά Αφροαμερικανών, Αφρικανικές μάσκες και καθρέφτες.

Ο Hammons ανήκει στη γενιά καλλιτεχνών από το Λος Άντζελες που η δουλειά τους επηρεάστηκε από την κατάσταση μετά τα Watts Riots και από το κίνημα Black Power. Πρώιμα έργα του, όπως τα Body Prints, αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των μαύρων Αμερικανών στα τέλη της δεκαετίας του 60: στην έκθεση περιλαμβάνεται το έργο The Wine Leading the Wine, ένα από τα αριστουργήματα αυτής της ενότητας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, ο Hammons εγκατέλειψε πλέον αυτού του τύπου τη δουλειά και εφορμούσε στη δημιουργία αφηρημένης τέχνης από τα υλικά της καθημερινής κουλτούρας των μαύρων. Ξεκίνησε με λαδωμένες τσάντες και κόκκαλα από μπάρμπεκιου και πέρασε στη χρήση μαλλιών Αφροαμερικανών, μπουκαλιών και σπασμένων δίσκων. Καθιστούσε τη δουλειά του επίτηδες ακατάλληλη προς πώληση, κάτι που φανερώνει την εξαιρετική αίσθηση του Hammons να δημιουργεί το ωραίο μέσα από ευτελή υλικά που τα συνδύαζε για την κατασκευή γλυπτών με ευφάνταστους τίτλους.


Τοποθεσία: Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι


Ημερομηνία: Διάρκεια: 13 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 πμ έως 6 μμ.


Πληροφορίες: Τηλ.: 210 8090566
thegeorgeeconomoucollection.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου